Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

Στο Υπουργείο Πολιτισμού μεταβιβάζεται και πάλι μετά από χρόνια η αρμοδιότητα της εποπτείας του Μουσείου-Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Μυτιλήνη, με βάση σχετική διάταξη (άρθρο 16) στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την διάταξη αφαιρείται η αρμοδιότητα που είχε μεταβιβασθεί στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου το 1997 και που λόγω μη ύπαρξης ειδικού προσωπικού δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μοναδικού στον ελλαδικό χώρο μουσείου.
Με την υπαγωγή του στο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων του, ώστε να ικανοποιούνται σύγχρονες μουσειακές ανάγκες, η ασφάλεια των εκθεμάτων, η σωστή προβολή, η χρήση απ τα ΑΜΕΑ κτλ.
Η ανακαίνιση-επέκταση του κτιριακού συγκροτήματος είχε δρομολογηθεί στη διάρκεια της θητείας του Νίκου Σηφουνάκη στο Υπουργείο Αιγαίου το 2003 οπότε ξεκίνησε η προσπάθεια να εκπονηθεί μελέτη διαρρυθμίσεων και επεκτάσεων του Μουσείου, η οποία όμως, δυστυχώς μετά το 2004 εγκαταλείφθηκε.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι: «Η διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού, που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου, δικαιώνει τις προσπάθειές μας ώστε το Μουσείο Τεριάντ να περάσει και πάλι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό για το Μουσείο Τεριάντ, που συγκεντρώνει τις πιο σημαντικές εκφράσεις τις MODERNART ΤΟΥ 20ου αιώνα «κυρίως των μεγάλων Γάλλων εμπρεσιονιστών».
Άμεσα κατά προτεραιότητα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα, που θα καταστήσουν το Μουσείο σύγχρονο και χρηστικό, αλλά θα εκπληρώσει και το χρέος του προς τον μεγάλο δωρητή, Στρατή Ελευθεριάδη».